Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Zavrsetak propravnickog staza

• Papa Štrumf
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
15 godina 3 tjedana ago #899 od Papa Štrumf
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Dobro.
Ja se držim toga da pripravnički staž traje godinu dana i svi pripravnici koji su u mojoj ustanovi sklapaju ugovore na određeno vrijeme od godinu dana, svi obave sve potrebne edukacije i svi iskoriste godišnji odmor. Da li lažiraju podatke, kako si napomenula, ne znam. Činjenica je da doktori u planu pripravništva imaju vrijeme i za go, a da ostale struke nemaju ne znači automatski da ovi drugi nemaju pravo na godišnji, također u vremenu trajanja pripravništva.

Zato ja smatram da aneksu nema mjesta, lexica smatra da treba sklopiti aneks i to je dobro jer otvara raspravu što i kako postupati u takvim slučajevima jer je očigledno je da je praksa podijeljena i da praksa mora popunjavati rupe u zakonu.

Naravno, pitanje naknade za neiskorišteni godišnji odmor u tvom slučaju je neupitno, ako ničim drugim (govorim za poslodavca) onda činjenicom da ti je isplatio regres. Svakako mu podnesi zahtjev da ga podsjetiš na obvezu.

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• lex
  • lex's Avatar
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
15 godina 3 tjedana ago #898 od lex
E, to je ono, po meni, vječito pravno pitanje, kako uskladiti propise koji su u koliziji (ovdje je: ZOR i Pravilnik o pripravničkom stažu zdravstvenih djelatnika).

Da, bila bi u zaostatku s provođenjem propisanoga pripravničkog staža, ili bi upisala neistinite podatke u pripravničku knjižicu (što se u praksi gotovo redovito čini) na način da u vrijeme korištenja GO upisuješ dio prgrama koji bi inače trebala obavljati. U svakom slučaju za toliko bi se morao produljiti ugovor o radu, jer čl. 39. ZOR-a kaže da osposobljavanje pripravnika traje najduže godinu dana, a ja smatram da za vrijeme trajanja GO ne traje i osposobljavanje pripravnika.
U konačnici, čl. 55. - radnika ima pravo za svaku kalendarsku godinu na plaćeni godišnji odmor u trajanju najmanje 4 tjedna, sankcionirano člankom 294. t.43. ZOR-a kao najteži prekršaj poslodavca ako radniku ne omogući korištenje GO ili njegovog razmjernog dijela (čl. 59.).

čl. 61. Zakona o radu:
Poslodavac je dužan radniku isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.

Nažalost, ako to poslodavac ne učini, nije predviđena sankcija za nečinjenje, pa se ništa neće desiti poslodavcu ako ne ispoštiva spomenutu odredbu ZOR-a.

Preporučam...odmah s danom prestanka ugovora o radu podnijeti poslodavcu pisani zahtjev za isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor ili njegov dio, kako se ne bi desilo da poslodvac \"zaboravi\" na svoju zakonsku dužnost.

• mahalia
  • Autor teme
Više
15 godina 3 tjedana ago #897 od mahalia
a sto bi bilo da sam otisla na godisnji i bila u zaostatku s programom staza? onda bi se produljivao ugovor?

oprostite na smetnji, samo bih jos nesto pitala - ako mi je duzan barem isplatiti naknadu za neiskoristeni godisnji, ako ne vec mi produziti ugovor, trebam li to posebno \"utjerivati\" ili cekati da vidim, ako to inace ide automatski?

• lex
  • lex's Avatar
Više
15 godina 3 tjedana ago #895 od lex
\"Ukoliko je radnik sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme zaključno s određenim danom, pa nakon isteka tog dana, nastavio koristiti godišnji odmor, ne smatra se da je nastavio s radom odnosno da je ostao na radu, zbog čega bi se smatralo da je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, jer nije nastavio s radom radi izvršenja poslova i radnih zadataka zbog kojih je sklopljen ugovor o radu na određeno.\"
Odluka Županijskog suda u Bjelovaru, Gž 249/05 23.2.2005.

Evo što kaže sudska praksa, a moje mišljenje je slijedeće:

S obzirom na slobodu ugovaranja između ugovornih strana, smatram da nije greška sklopiti aneks na prethodni ugovor o radu za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, jer je krajnji rezultat isti, poslodavac će ti u svakom slučaju platiti neiskorišteni godišnji odmor, jedino što je sklapanjem aneksa ugovoru o radu tebi produžen radni odnos, što je apsolutno povoljnije za tebe.

Nažalost, pripravnici (osim liječnika na specijalizaciji) nemaju u svom programu za obavljanje pripravničkog staža predviđeno i korištenje godišnjeg odmora, već je program strgo propisan na godinu dana (liječnik na specijalizaciji za svaku godinu specijalizacije ima pravo na 30 dana godišnjeg odmora bez obzira koliko dana GO bi inače ostvario u svojoj ustanovi, ali ovaj broj dana je unaprijed propisan programom za obavljanje spec. staža).

Stoga smatram da bi pripravniku svakako trebalo omogućiti korištenje GO sklapanjem aneksa nakon isteka odrađenog programa od godinu dana, jer u protivnom neće moći odraditi pripravnički staž u skladu s programom.

Navedeno nema veze s fiananciranjem staža od strane HZZO-a, jer HZZO refundira samo plaću pripravnika za godinu dana, a ostala davanja bi trebala ići na teret poslodavca (jer taj pripravnik ima pravo i na druga materijalna prava iz radnog odnosa: plaćeni dopust, regres, božićnicu, dar djetetu, razne pomoći...itd.) koje HZZO ne refundira, a psolodavac ih je dužan naknaditi radniku.

• Papa Štrumf
Više
15 godina 3 tjedana ago #894 od Papa Štrumf
Sklopila si ugovor na određeno vrijeme od godinu dana za vrijeme trajanja pripravničkog staža (npr. od 01. 10. 2009. do 30. 09. 2010). Nakon šest mjeseci stekla si pravo na godišnji odmor koji si mogla iskorsititi u slijedećih šest mjeseci. U mojoj bolnici si stažisti godišnji odmor ostavljaju za kraj kao dio vremena potrebnog za učenje za ispit.
Čuo sam da je praksa u nekim ustanovama sklapanje aneksa ugovora sa kojim produžuju vrjeme radnog odnosa, a u kojem pripravnici koriste godišnji odmor.
Činjenica je da HZZO ne pokriva to dodatno vrijeme (ako si pripravnik čiju plaću HZZO vraća ustanovi), ali je važnija činjenica da taj aneks nema nikakvog pravnog opravdanja.
Složio bih se s tvojom ustanovom – nevezano na razlog da HZZO ne vraća plaću za dodatni ugovor – već s razlogom da se pripravnički ugovor sklapa na godinu dana i istekom tog roka on prestaje važiti, a sva prava koja proizlaze iz tog ugovora koriste se u ugovorenom vremenu.

• mahalia
  • Autor teme
Više
15 godina 3 tjedana ago #893 od mahalia
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Pozdrav,
molila bih nekog od clanova Udruge da mi odgovori na pitanje.
Zavrsava mi pripravnicki ugovor u bolnici, koji je trajao godinu dana i tijekom kojeg sam trebala odraditi staz sukladno planu iz Pravilnika. U ugovoru pise da imam pravo na godisnji odmor, medjutim ja nisam isla na godisnji odmor. Isplacen mi je regres prije 3-4 mjeseca, samo sam vidjela da je uplata sjela na racun.
Sad sam, pred kraj ugovora, vidjela da su drugi moji kolege sa svojim ustanovama potpisali anekse ugovora, gdje im se produljuje ugovor o radu za trajanje godisnjeg odmora, dakle cca jos jedna placa. U mojoj ustanovi rekli su mi da istekom ugovora nemam vise prava, jer \"HZZO to nece refundirati\".
Mislite li da imam pravo na produzetak ugovora ili ne?

Hvala unaprijed...

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.244 sekundi
Pokreće Kunena Forum