Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Ugovor o specijalizaciji

• Papa Štrumf
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
15 godina 2 dana ago #905 od Papa Štrumf
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Slažem se, nema sankcije za djelovanje suprotno dopisu ministra. Ali, kao i Tena, mi sklapamo ugovor s jednostrukim trajanjem rada nakon specijalizacije i smatram to ispravnim.
Naime, bez obzira na ugovor kao dvostrani akt, bez obzira na dispozitivnost stranaka u ugovaranju, ako specijalist odluči otići ranije, otići će, a o pitanju nadoknade troškova ministar je također dao \"naputak\" a to je 150.000 kuna godišnje po godini specijalizacije, pa
mislim da bi odlazak nakon jednostrukog trajanja bio tek mrtvo slovo na papiru.

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• TENA
Više
15 godina 1 tjedan ago #904 od TENA
Da, slažem se.
No stvari u našem zdravstvu nisu baš tako jednostavne. Kako bilo da bilo mi, naša bolnica, od tada zaključuje ugovore o međusobnim pravima i obvezama u \"jednostrukom\" trajanju odnosno sukladno \"naputku\" ministra

• lex
  • lex's Avatar Autor teme
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
15 godina 1 tjedan ago #903 od lex
Ne postoji Zakon o trajanju ugovora o specijalizaciji, već trajanje ugovora slobodno ugovaraju dvije ugovorne strane: poslodavac i specijalizant.

Ministar zdravstva je 12.05.2009. poslao zdravstvenim ustanovama dopis klasa: 500-01/09-01/54 ur.br. 534-07-09-8, kojim \"u cilju otklanjanja neujednačenosti pri ugovornom utvrđivanju obveze rada zdravstvenih radnika nakon završetka specijalizacije\" Ministarstvo upućuje \"da pri sklapanju ugovora sa zdravstvenom ustanovom obveza rada u radnom odnosu zdravstvenog radnika kojemu je odobrena specijalizacija ne smije biti ugovorena u trajanju duljem od vremena trajanja specijalizacije\" (završen citat).

Naravno da ministar nema pravo određivati što koja strana u ugovornom odnosu smije ili ne smije činiti, a posebno ne smije ograničavati rok trajanja ugovora o radu po završetku specijalizacije, ili, odrađivanje specijalizacije kako mi to u praksi kažemo.

Ugovor o specijalizaciji dvostrani je pravni akt kojima dvije strane u ugovornom odnosu izražavaju svoju volju što potvrđuju i svojim potpisom.

Stoga, Ministar nikako ne bi smio utjecati na uvjete i rokove sklapanja ugovora, on može preporučiti, ali nikako ne narediti, jer ovim dopisom je iskazao naredbu riječima \"NE SMIJE\", čime ulazi u volju stranaka u ugovornom odnosu. Osim toga, Ministarstvo niti ne financira specijalistički staž, pa time niti nije zainteresirana strana u ovom pravnom poslu.

Dakle, ugovorne strane - specijalizant i zdravstvena ustanova s kojom je sklopio ugovorni odnos jedini imaju pravo utvrđivati sadržaj ugovora.

• lex
  • lex's Avatar Autor teme
Više
15 godina 1 tjedan ago #902 od lex
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
/preneseno s e-maila Udruge/

Da li je došlo do izmjena zakona o trajanju ugovora o specijalizaciji, odnosno može li ugovor obavezati zdravstvenog radnika-specijalistu na rad u toj zdravstvenoj ustanovi u dvostrukom trajanju specijalizacije? Lani sam čula da je ministar ograničio trajanje ugovora na onoliko vremena koliko je trajala specijalizacija, dakle obično 4+4 godine,a ne 4 + 8 ili 10 godina.
Hvala

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.208 sekundi
Pokreće Kunena Forum