Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

jubilarna nagrada - GKU ili TKU???

• TENA
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
12 godina 9 mjeseci ago #1527 od TENA
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ja nemam mišljenje
Od sada nadalje kako mi god kažu - ja radim.
Točka

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• lex
  • lex's Avatar Autor teme
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
12 godina 9 mjeseci ago - 12 godina 9 mjeseci ago #1526 od lex
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Nadalje, imam pred sobom i tumačenje br. 20/07. i 21/07. Povjerenstva za tumačenje TKU iz 2007. na pitanje: "Što se primjenjuje na zaposlenika u slučaju u kojem je novim TKU-om neko pravo povoljnije uređeno u odnosu na psotojeći granski kolektivni odgovor?", odgovor je: "Primjenom odredbe članka 7.a Zakona o radu, na zaposlenika s eprimjenjuje povoljnije pravo."

Dakle, primjena analogije...u odnosu na moje pitanje, treba primijeniti povoljnije pravo iz GKU...
Last edit: 12 godina 9 mjeseci ago by lex.

• lex
  • lex's Avatar Autor teme
Više
12 godina 9 mjeseci ago - 12 godina 9 mjeseci ago #1525 od lex
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW

Privitak nije prisutan

Dakle, imam pred sobom dopis SSZSSH po kojem Spomenka daje tumačenje da se jubilarna isplaćuje iz GKU jer je Dodatkom na TKU osnovica smanjena na 500,00 kn i da se to smatra dogovorom sindikata i Vlade, te da je to postupanje sukladno čl. 86. st. 2. GKU, po kojem Vlada RH i sindikati javnih službi pregovaraju o osnovici za jubilarnu.
Istovremeno, da se prijevoz isplaćuje po GKU do daljnjega.
E, sad, ja ne bih bila pravnik da ne postavim pitanje i izrazim svoje neslaganje, jer smatram, da Dodatak TKU koji kaže da je osnovica 500,00 bkn se odnosi samo na TKU i da se on ne može istovremeno odnositi i na GKU, te se ne slažem s tim da se taj Dodatak smatra dogovorom između sindikata i Vlade RH glede osnovice, a koji dogovor je propisan člankom 86. GKU.

Za mene je TKU jedan propis, a GKU drugi propis, te da je dogovor za GKU morao biti posebno postignut.
Naravno, sad se javlja dilema koju osnovicu primijeniti...ja smatram da dogovor za GKU nije postignut i da treba primijeniti osnovicu od 1.800,00 kn.

Osim toga, odredba čl. 4. TKU glasi:
Osnovica iz članka 69. stavka 2. TKU-a za isplatu jubilarnih nagrada u 2013. godini iznosi 500,00 kuna., gdje izričito spominje samo osnovicu iz TKU!!!

Ajmo, pravni znalci, da čujem vaše mišljenje... :woohoo:

Što je ispravno??
Last edit: 12 godina 9 mjeseci ago by lex.

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.217 sekundi
Pokreće Kunena Forum