Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

jubilarna nagrada - GKU ili TKU???

• Papa Štrumf
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
12 godina 8 mjeseci ago #1560 od Papa Štrumf
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Lex - sretan ti rođendan koji je bio 11. :)

Ono kaj mene impresionira je to da u donošenju i Zakona o uskrati i
TKU i dodatka TKU radio tim ljudi svakakvih profesija, oznojili su se,
namučili su se, a mi - onak iz rukava - pronalazimo provalije u tim
njihovim rješenjima.

Bilo je neki dan TEB-ovo savjetovanje, što li, pa je gđa Zuber tumačila
osnovicu za JN i govori da je ona za zdravstvo i dalje 1800.

Po mojem - da su napravili sporazum i isti potpisnici TKU, a po
reprezantivnosti bi bili dosta samo oni, moglo se sve to riješiti za sve nas
čak i bez Zakona o uskrati, o kojem se slažem s vama, ali bolje da :whistle: .

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• mara
Više
12 godina 8 mjeseci ago #1557 od mara
Da, Zakon o uskrati...reći ćete...
njega u konačnici smatram totalno problematičnim...
Može li se na takav način odnosno drugim i drukčijim propisom stavljati izvan snage odredba zakona kojim se regulira radno pravo tj.ZOR koji je pak usklađen sa pravom i direktivama Međunarodnih konvencija čiji je potpisnik i RH.

• mara
Više
12 godina 8 mjeseci ago #1556 od mara
Ma sve ok lexice! neka ti bude. Mene sad zanima što će vlada naprviti sa stavkom drugim članka 6 Dodatka (utuživost). Jer po ovome ispade da je sve utuživo. I božićnica za 2012.g. i regres za 2013.g. i jubilarna.. (naime,ulaskom u ovu godinu smo svi stekli pravo na isplatu regresa za 2013 g.- kraj lipnja je krajnji rok isplate regresa,) tako da je u konačnici sve upitno i utuživo po spomenutoj odredbi Dodatka TKU-a

• lex
  • lex's Avatar Autor teme
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
12 godina 8 mjeseci ago #1552 od lex
dakle, potpisom Dodatka TKU privremeno se utvrđuje ograničenje materijalnih prava iz TKU (čl. 1. Dodatka), člankom 4. TKU-a mijenja se osnovica samo ona koja je propisana u TKU, ali ne i GKU, a gospoda sindikalisti nisu postupili po čl. 6. Dodatka, te nisu uskladili TKU i GKU, koji rok im je bio 30 dana od dana potpisivanja i istekao je 11.01.2013. (na moj rođendan ;)

Nadalje, Spomenkin sindikat nije potpisnik GKU, ali je potpisnik TKU. Osim toga, jedini koji imaju pravo tumačiti GKU je Povjerenstvo, a najmanje sindikat koji nije čak niti potpisnik.

• Papa Štrumf
Više
12 godina 8 mjeseci ago #1551 od Papa Štrumf
preostaje plakati kaj nisam htel doći delat prije nove godine nego poslije nove godine :P

Ali, tješimo se - ko zna kaj nam sve spremaju za ovu godinu, od limita, raznih ugovora,
dodataka, izmjena - dopuna, zakona i sl.

Kolko sam imao za čuti - u pripremi je preko 20 zakona i ostalih tekstova koji se tiču zdravstva
a budu ili bi trebali biti doneseni do konca trećeg mjeseca.
Uz to preko 30 propisa - od ZOR-a na dalje i šire koje supsidijarno primjenjujemo, a đ
također bi se trebali uskladiti, donijeti, ili što već u prvih par mjeseci.

Naravno, svi budu doneseni po kratkom postupku, vjerojatno, jer za neku ozbiljniju raspravu
baš i nema vremena.

Čeka nas burno proljeće-ljeto-jeesen-zima :woohoo: :woohoo:

• mara
Više
12 godina 8 mjeseci ago #1545 od mara
Da..ostaje otvoreno pitanje.. i da: puno nespretnosti u koracima se napravilo po ovom i drugim pitanjima iz TKU-a i GKU-a, i td........(da ne rasipamo energiju oko (ne)argumentirane kritike)...i da u pravu si glede verifikacije krivog dokumenta..., al ostaje činjenica da je sporazum postignut, da je potpisan i objavljen. A budući su potpisnici ugovora i dodatka istovremeno i njegovi autentični tumači (odnosno bi to trbali biti njhovi delegirani članovi u Povjerenstvu-kojeg još nema), te budući je jedna strana već dala svoje tumačenje (upravo ona koja bi trebala biti na strani radnika), a za drugu je tumačenje apsolutno neupitno, smatram da je stvar poprilično jasna i očita.
A to da je forma, oblik procedura i dr. pogrešno i pravno upitno, o tome se svakako dade razgovaratii..... (odnosno bi eventualno mogla drukčije formulirati moje riječi nije bitno, ali sadržaj na našu žalost ostaje isti).
Šta nam preostaje?

• Papa Štrumf
Više
12 godina 8 mjeseci ago #1543 od Papa Štrumf
Dobro, ali se ne slažem s onim

" što navedeni dogovor nije potpisan i objavljen u formi "Sporazuma o osnovici za ..." nego u formi "Dodatka TKU-u", sa kojim je obuhvaćena i druga problematika, smatram da formalno pravno nije bitno[/i]."

Zašto se ne slažem?:

Da su sve to što su napisali (a mogli su) u Dodatku TKU napisali u Sporazumu u kojem bi naveli i TKU i GKU-e onda bi se složio s time, ali... Ako su svoj stav i dogovor verificirali samo u TKU, onda ostaje otvoreno pitanje verifikacije u GKU-ima jer ne bi se smjela izvlačiti analogija u tom pitanju.

Budući da poslodavci idu linijom manjeg otpora, držati će se tih tumačenja i sisplaćivati po dodatku TKU, a vjerojatnost pojedinačnih tužbi u tom kontekstu je svedena na minimum.

Vjerojatnost tumačenja Dodatka TKU u tom smjeru je očigledna - vidi se i iz dopisa sindikata, ali i dalje mislim da to nije pravno ispravno.

• mara
Više
12 godina 8 mjeseci ago - 12 godina 8 mjeseci ago #1541 od mara
čl.86.st.2 GKU-a (N.n.br.126/11) glasi:
" O visini osnovice za isplatu jubilarnih nagrada Vlada Republike Hrvatske i sindikati javnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja Prijedloga Državnog proračuna s time da ako se dogovor ne postigne, osnovica za jubilarnu nagradu iznosi najmanje 1.800,00 kuna neto."

Naglasak je dakle na "..sindikati javnih službi.." na "...pregovarat će.." i na "..ako se dogovor ne postigne.."

Sindikati javnih službi su, između ostalih, i SSZISSH (S.Avberšek) HLS (I.Babić) i NSZUHZO (J. Ivezić).... oni su pregovarali i dogovorili. To što navedeni dogovor nije potpisan i objavljen u formi "Sporazuma o osnovici za ..." nego u formi "Dodatka TKU-u", sa kojim je obuhvaćena i druga problematika, smatram da formalno pravno nije bitno.
Budući je dogovor postignut i time ispunjena obveza iz stavka drugog čl.86 Kolektivnog ugovora, ja smatram da je navedeno tumačenje točno, tj. da bi i sud na taj način isčitao navedenu odredbu za slučaj sudskog spora po navedenom osnovu. Eto to je moje mišljenje ( s tim da mi nebi bilo žao da me se demantira, pogotovu radi nekih koji su ove godine jubilarci :) )
Last edit: 12 godina 8 mjeseci ago by mara.

• lex
Više
12 godina 8 mjeseci ago #1536 od lex
potpuno se slažem....vidi se da smo pravnici...pa naravno da ne može s aneksom jednom propisu se smatrati da taj isti aneks vrijedi za neki drugi propis...ili, kako oni to nazivaju "dogovor", a očito im je bio veliki problem sklopiti aneks i za GKU, i ne bi bilo problema...ali, nažalost, danas su svi psotali pravnici, jedino mi koji to jesmo, nama nitko ne vjeruje, i ne cijeni naše mišljenje :evil:

• Papa Štrumf
Više
12 godina 8 mjeseci ago #1533 od Papa Štrumf
Evo kaj ja mislim:

Dodatak GKU su sindikati mogli potpisati isti dan kad i dodatak TKU, AKO se
radilo o:
- osnovici za JN
- o prijevozu kao i u TKU
- o regresu i božićnici za 2013.
PA čak i - o suspenziji članka 67 GKU do daljnjega (novi dodaci na uvjete rada).
Dakle, da su potpisali dodatak prava bi bila u skladu sa netom potpisanim TKU i
sve OK i za to nema potrebe nekakvog velikog pregovaranja.

Pošto nisu potpisali, OČITO je da su i neka druga prava u pitanju, a kako se stalno
sluša Vladu i najave o kresanju dodataka na plaće, bojim se da se tu radi i o
suspenziji (djelomičnoj ili ....) članaka 66, 71, i ko zna kojeg još.
Naravno da bi kresanje tih prava moglo dovesti do velikog nezadovoljstva svih
zaposlenih u zdravstvu, a za to nije vrijeme.

S druge strane, ako nemamo regresa, niti božićnice, a dobijemo prava po čl 67,
država nije bog zna kaj zašparala. Prema aproksimaciji troškva prijevoza, u mojoj
bolnici bu ukupni iznos isti ili nešto maaalo manji nego je bio do sada. Rješenjima
koja su naveli u TKU su, po meni, još više zakomplicirali prijevoz nego li prije.

Npr. mjesni - međumjesni i famozna 2 km. Eto kod mene u Stubičkima - na petsto metara
je Donja Stubica i radnik ima pravo na kartu međumjesnog prijevoza, s druge strane
na četiri km su još uvijek Stubičke Toplice pa ovi do dva km ne budu dobili ništa, a
od dva do četiri karu mjesnog prijevoza. (mislim da i Tomo ima istu foru - mi smo o tome već
diskutirali) Onda, kaj s onima koji koriste više prijevoza, pa... ma ima toga ko u priči.

Ono kaj nije dobro i kaj se godinama provlači je slijedeće: bitku vode sindikati i vlada, a
o nekim dilemama, provalijama i slično kasnije pišu tzv tumačenja. Ma daj..

To je po mojem mišljenju jedini razlog zbog kojeg dodatak GKU nije potpisan.

• Papa Štrumf
Više
12 godina 9 mjeseci ago #1531 od Papa Štrumf
ja baš sad ovih dana punim 10 godina u zdravstvu, dakle trebam dobiti JN.

Nič se oni nisu dogovorili i u odnosu na granski KU. Dodatkom TKU je osnovica
određena 500 kuna, ali za TKU, a ako su hteli da se to odnosi i na GKU, mogli su,
a nisu, to već riješiti.
Isto je i sa prijevozom, dok god to ne riješe, isplaćujemo po GKU jer je povoljniji.

Iiiiiiiiii niiiiiiiiiiiisam baš siguran da se pitanje božićnice za 2012. izgubilo
temeljem dodatka TKU.

Problem je što SA, Babić i ostali - ako tumače da je dodatkom postignut sporazum
sindikata i vlade po svim navedenim pitanjima i analogno tome da ne priznaju
povoljnija prava iz GKU - osim pojedinačnih (eventualnih) tužbi nema njihovog učešća u ev. sporu - tj.
do sporova niti neće doći.

• lex
Više
12 godina 9 mjeseci ago #1528 od lex
i ja sam već luda od svih tih silnih tumačenja, različitih mišljenja, i svega ostalog...ali, ovo me potaknulo da uključim moždane vijuge nakon dužeg GO... :side:

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.177 sekundi
Pokreće Kunena Forum