Prijava Registracija

Prijavite se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Izradite korisnički račun

Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Captcha *

Priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije

• ekopaci1
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Više
15 godina 6 mjeseci ago #815 od ekopaci1
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Lex,
Bojim se da nikada neće pravičnosti kod plaćanja rada u zdravstvu zato što nema dovoljno objektivnosti. Kod nas još uvijek vrijedi pravilo:Ako imaš problem-izađi na cestu! Dobro se sjećam da su sestre svaki puta izašle na ulicu i mahale transparentima. I postigle, što su htjele. A oni koji imaju dostojanstva pa problem pokušavaju rješavati pravnim sredstvima,prođu tako kako mi ostali prolazimo.
Sipamo dozirano gorčinu, uz puno obazrivosti i ukazujemo na nepravilnosti i treba nam puno,puno vremena i argumenata da se samo malo pomaknemo u rješavanju problema. Što se tiče plaća u zdravstvu. Meni osobno su se sviđali platni razredi i plaća po spremi:startno svima jednako! A onda neka se daju dodaci na plaće zbog uvijeta rada. Ovako imamo apsurd! Stručno osoblje dobije određeni koeficijent i dodatak na plaću a administracija koja takođe sjedi uz pacijenta i piše stručno mišljenje ili nalaz ima i 20% manju plaću i nema dodatak. A oboje imaju ruzik!
Ili, pravnici koji moraju stručno upakirati sve što ravnatelji požele pa i ono što je \"mutno\" jer rade za poslodavca a kad nastane sr...,e onda su odgovorniji!
A kako reći poslodavcu da nešto nije baš po slovu zakona?
Nedostaje nam svima, malo više solidarnosti i međusobnog uvažavanja, zbog čega imamo sada situaciju-meni je dobro a kome nije neka se sam izbori. Svemu dodatno naruku ide i rascjepkanost sindikata pa svi problemi gube na snazi.
Baš me zanima tvoj odgovor,Lex. Ovo su samo moja razmišljanja uz kavicu prije posla!:)

Please Prijava or Stvori račun to join the conversation.

• lex
  • lex's Avatar
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Više
15 godina 6 mjeseci ago #813 od lex

Međutim, prije no, si dozvolite ironiju, trebali biste toliko znati da laboratorijska dijagnostika ama baš nikakve sličnosti sa profesijom medicinskih sestara nema.

Moj odgovor je bio upućen jasnihanic, a njezino postavljeno pitanje je u quotanom tekstu. Stoga je moja reakcija bila logična i orijentirana samo na struku medicinskih sestara. I mislim da imam pravo na ironiju, jer se zanemaruju sve nezdravstvene struke (govorim o 7.1), a to nam dokazuje i Uredba o koeficijentima, dok se u nebesa dižu medicinske sestre. Slažem se s tobom da one imaju jak lobi, ali, zar bi lobi trebao odlučivati o kvaliteti struke???

Stoga, ovaj put odgovor tebi ekopaci1, dozvolila sam si ironiju jer jako dobro znam razliku između laboratorijske dijagnostike i profesije medicinskih sestara, što je upravo izazvalo moju ironiju, s pravom, jer su ostale struke u zdravstvu totalno zanemarene i stavljene u pozadinu zbog preuveličavanja sestrinske struke.

• ekopaci1
Više
15 godina 6 mjeseci ago #812 od ekopaci1
Bog,Lex,
Apsolutno se slažem da pravnici dobiju i zasluženo mjesto i zasluženu plaću u svim djelatnostima a posebice u zdravstvu i,naravno pripadajući koeficijent.Moj stav je da se nije smjela raditi tako drastična razlika u plaćama između zanimanja. Pravnik u zdravstvu naravno da ne treba i neće biti administrator med. sestrama! Međutim, prije no, si dozvolite ironiju, trebali biste toliko znati da laboratorijska dijagnostika ama baš nikakve sličnosti sa profesijom medicinskih sestara nema. O njima se najviše zna i čuje jer su najbrojnije i imaju jak lobi. Međutim,laboratorijski djelatnik ne može biti svatko jer mora imati određene predispozicije za to. Drugi par cipela je to što su se u Hrvatskoj educirali na veleučilištu. To je izuzetno skup studij zbog vježbi iz svih grana kemije i laboratorijske medicine pa je i to jedan od razloga zašto nema daljnje edukacije. Osim toga, i studij se već premješta na medicinske fakultete (Rijeka).
Bez obzira na kojem se visokom učilištu obavila edukacija mislim da su važne kompetencije i vještina koja se stekne obrazovanjem.
Mene samo zanima, kako je moguće i zbog čega toliki otpor.
Enic/Naric ured je kompetentan za vrednovanje diploma u našoj državi. I sad još jedan apsurd. U Sloveniji koja je u EU,ista diploma ima svoje mjesto i vrednovanaja kako treba samo u RH se obezvređuje do razine tečaja!?
Ma, činjenica je:
1: diplomom diploma suplementom je dokazano da je to sveučilišni studij
2: U RH tog studija nema a najsrodniji nije med.biokemija pa se u priznavanju uzelo u obzir ranije školovanje (na ZV) a zanemarila se činjenica da su se morali polagati razlikovni ispiti da bi nastavila 4. god. u SA(bilo je to studiranje prije bolonje,po starom programu). Zbog toga razloga je Agencija za znanost i visoko obrazovanje ove diplome izjednačila sa razinom specijalističkog stručnog studija. Dakle,tog studija nema u RH,ima veleučiliše pa je konačnica bila nastavak stručnog studija. Konačnica po Hrvatskom, kvalifikacijskom okviru je 7.1.
3.Tom zvanju i treba pripadati koeficijent 1.71 jer to jeste radno mjesto zdravstvenog radnika VSS po uredbi koja jeste nepotpuna i nepravedna,ponavljam,slažem se.
4.Zar je manje kvalitetan zdravstveni radnik sa inozemnom diplomom
5.Smiju li naopaki stavovi utjecati na poslodavca u zdravstvu čime se filtriraju zanimanja.
Zanimljivo,zar ne?
:(

• lex
  • lex's Avatar
Više
15 godina 6 mjeseci ago #811 od lex

ps. Kakav je status medicinskih sestara koje su u RH završile neki od smjerova dilpomskog stručnog studija, priznaje li se njima VSS na radnom mjestu? Da li je to i kako zakonski regulirano ?

Mislim da je ovo pitanje još uvijek nerazjašnjeno u cijelosti.
Još uvijek se ne zna da li se navedena sprema može izjednačiti s nekadašnjom VSS, tim više što natakvim diplomama se navodi \"diplomirana sestra\", ali, iskreno, ne zna se koji stupanj spreme.

Dapače, i Uredba o koeficijentima još nije regulirala ovo pitanje, pa se pitamo, koliki bi koeficijent složenosti poslova pripao ovom zanimanju, i kakav opis poslova.

Isto tako, ako je to 1,71 kao za zdravstvene radnike VSS, onda se nikako ne mogu pomiriti s tim da bi jedan diipl.iur. ili mag.iur. imao manje - zasada je najviši koeficijent nezdravstvene VSS 1,57.

Konačno, činjenica je da pravo ne postoji par godina kao nekakvo zdravstveno veleučilište (oprostite mi na ironiji), i pravo je zasigurno zavrijedilo da bude na višem nivou u zdravstvu nego što to jest sada.

Desit će se to da ćemo mi pravnici postati administratori medicinskim sestrama :woohoo:

• lex
  • lex's Avatar
Više
15 godina 6 mjeseci ago #810 od lex
Naravno, mislim da si potpuno u pravu u svojim razmišljanjima.
Ali, kod nas je očito problem što se zakoni neusklađuju ili se rijetko usklađuju, pa eto, i taj problem voditelja medicinsko-biokemijskih laboratorija je stvarno postao problem.

Stvarno ne vidim razloga zbog čega se Zakon o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti ne bi dopunio u dijelu zanimanja za voditelja, pa da bi taj voditelj mogao biti i dipl.ing.medicinsko-laboratorijske dijagnostike, tim više što u RH već postoje ing. medicinsko-laboratorijske dijagnostike umjesto nekadašnjih viših laboranata.

Dešava se to da ovi ing. medic.lab. dijagnostike polako preuzimaju poslove dipl. ing -a, jednako kao što to čine upravni pravnici diplomiranim pravnicima.

Žalosna je činjenica da ne napredujemo u dijelu stručnog napredovanja i ne idemo u korak s EU, te zanemarujemo pojedine struke, dok druge previše preferiramo...neka se med. sestre ne uvrijede, ali,u našoj državi mislim da je to jedina struka koja napreduje strelovitom brzinom.

Pitam se koliko je to znanje koje stječu svojim stručnim usavršavanjem primjenjivo u praksi...

Možda netko od mjerodavnih ovo pročita, ali svakako bi u Zakon o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti trebalo za voditelja laboratorija uvesti uz zanimanje dipl.ing.med. biokemije i zanimanje dipl.ing. medicinsko-laboratorijske dijagnostike, tim više što ovih prvih ima sve manje na tržištu (čak nema ni prijavljenih pripravnika po natječajima HZZO-a), dok ovih potonjih ima sve više....

• ekopaci1
Više
15 godina 6 mjeseci ago #809 od ekopaci1
Copy/paste
Zakon o zdravstvenoj zaštiti -vrijedi od 1.1.2010

XIV. ZDRAVSTVENI RADNICI
Članak 124.
Zdravstveni radnici su osobe koje imaju obrazovanje zdravstvenog usmjerenja i neposredno u vidu zanimanja pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu, uz obvezno poštovanje moralnih i etičkih načela zdravstvene struke.
Zdravstveni radnici obrazuju se na medicinskom, stomatološkom ili farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te drugom visokom učilištu zdravstvenog usmjerenja kao i u srednjim školama zdravstvenog usmjerenja.
Obveza je zdravstvenih radnika da pri pružanju zdravstvene zaštite postupaju prema pravilima zdravstvene struke, na način da svojim postupcima ne ugroze život i zdravlje ljudi.
Zdravstveni radnici mogu se osigurati od odgovornosti za štetu koju bi mogli počiniti obavljanjem zdravstvene djelatnosti.
Možda ovdje leži jedan dio rješenja. Dakle: nije eksplicitno navedeno da je zdravstveni radnik samo onaj koji je educiran u RH.
Kako su dipl. inženjeri MLD od ENIC/NARIC ureda dobili rješenje da su specijalisti stručnog diplomskog studija medicinsko laboratoijske dijagnostike, nema razloga obavljati pripravnički staž i polagati stručni ispit jer se u obrazloženju rješenja lijepo vidi da je to priznato kao nastavak školovanja čime se ne mijenja zanimanje. Dakle, stručni ispit koji je položen prije, vrijedi. (To je kao da liječnik koji je položio stručni ispit po stažiranju ide ga ponovo polagati poslije specilalizacije?!) Bar mi se tako čini.
U konačnici, to je po Hrvatskom kvalifikacijskom okviru 7.1( dakle 300 ECTS bodova) koje nitko ne može oduzeti. Kako nastavak školovanja za prvostupnike laboratorijske dijagnostike imaju u planu i Medicinski fafultet u Rijeci i Navodno Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, u čemu sad treba biti problem što se pojavila grupa ljudi koji nisu čekali nastavak školovanja u svojoj državi pa ošli u drugu? To su činjenice na koje se, bar mislim ne bi smjeli oglušiti nadležni.
Osim toga, ljudima s ovom diplomom pripada pravo na rad u svim tipovima laboratorija pa i u biokemijskom. Komora biokemičara je mogla biti fleksibilnija i dati priliku za rad educiranom kadru sa tkz. VSS (koja više ne postoji) ali mogu zaštititi svoje interese na način da ljudi s ovom diplomom ne mogu ući u zakup i ne mogu biti voditelji laboratorija ili sl.
Zašto nismo u komori nije naš propust.
Sve će biti jasnije kada se i naša nacionalna klasifikacija zanimanja bude morala uskladiti sa EU odnosno sa ISCO-88 COM.
Sve više ovaj problem ide u smijeru diskriminacije i povrede temeljnog ljudskog prava čime se obezvređuje diploma koja je svugdje u EU priznata osim kod nas i na taj način sprijčava pravo na rad.
Voljela bih čuti još mišljenja ali pravnih, jer nisam pravnik. Posebice me zanima mišljenje pravnika u zdravstvu.
Pozdrav forumašima!;)
;)

• jasnahanic
  • Autor teme
Više
15 godina 7 mjeseci ago #766 od jasnahanic
Hvala na odgovoru !:)

Ma meni tu ipak nešto nije jasno.:S Po sadašnjim kriterijima o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije ( objavljeni su na web MZOIS-ENIC/NARIC ured)... između ostalih kriterija je naveden i ovaj :

XII.
Kada se uz određenu inozemnu visokoškolsku kvalifikaciju u zemlji porijekla vežu formalna
prava, kvalifikacija se treba procijeniti kako bi se nositelju dala usporediva formalna prava u
Republici Hrvatskoj, u onoj mjeri u kojoj postoje i izviru iz kompetencija koje potvrđuje
kvalifikacija.
...
Dakle kako ću se ja vezati na formalna prava koja se vežu za formalna prava vezana uz diplomu u zemlji domaćina ... kad ne mogu uopće ostvariti zakonsku mogućnost da radim ( sa novostečenim zanimanjem), jer me zakonski propisi koji postoje u RH a vezani su za djelatnost u kojoj radim- medicinsko laboratorijska dijagnostika, navedeni zakoni me ne navode kao onog tko može raditi u djelatnosti.
To je kao da se potvde za ulazak u sobu dijele u sobi ispred vas, ali ne možete ući jer nemate potvrdu da uđete u tu sobu.:S
Oprostite na tome što vas opterećujem, ali malo mi je nedorečena zadnja rečenica vašeg odgovora, ako mi možete to još malo objasniti!:unsure:
Hvala !
ps. Kakav je status medicinskih sestara koje su u RH završile neki od smjerova dilpomskog stručnog studija, priznaje li se njima VSS na radnom mjestu? Da li je to i kako zakonski regulirano ?
Hvala !:dry:

• jasnahanic
  • Autor teme
Više
15 godina 7 mjeseci ago #765 od jasnahanic
:)
Hvala lijepa !
Naravno da ste mi bar malo pomogli. Pokušat ćemo tim smjerom.

• Papa Štrumf
Više
15 godina 7 mjeseci ago #757 od Papa Štrumf
Vrlo interesantna tema za skoriju budućnost,
Prema pravu poslovnog nastana unutar EU, radnik može raditi u bilo kojem dijelu EU sa diplomom svoje zemlje posao koji tom diplomom može raditi u svojoj zemlji. Ukratko, naziv zanimanja, dužina školovanja, i sl. ne moraju se podudarati, pravo rada mu se priznaje kao da se školovao u zemlji gdje želi raditi. Zato se i ukidaju za neka zanimanja stručni ispiti, jer toga nema vani u svim članicama. (Neka rješenja već postoje u određenim zakonima RH, npr. Javna nabava - izvadak iz registra ili jednakopravna isprava zemlje....)
Naglasak je na EU. Dakle, u konkretnom slučaju, kad RH uđe u EU, diploma iz BIH neće biti u tom statusu.
Eto. Najkraće

• lex
  • lex's Avatar
Više
15 godina 7 mjeseci ago #750 od lex
Zanimanje Vam nitko ne može ignorirati, iako ste ga stekli u drugoj državi.

Ali, to ne znači istovremeno da to zanimanje mora biti priznato i u RH. Poslodavac Vas svakako može odbiti jer zanimanje nije prema njegovim zahtjevima, odnosno, pozitivnim propisima RH. Npr. slučaj iz prakse... prema Zakonu o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti za voditelja med.biokemijskog laboratorija može biti osoba zanimanja mag. medicinske biokemije. Iz BiH nam dolaze kadrovi zanimanja dipl.ing.medicinsko-biokemijske dijagnostike. Kod nas je zanimanje priznato, i vjerujem da takva osoba ima sva potrebna znanja da bi bila voditelj spomenutog laboratorija, međutim, treba mijenjati Zakon.

Zakon se mijenja, dopunjuje, ili, kako Vi kažete, usklađuje, jedino na način donošenja tog Zakona, dakle, u saborskoj proceduri.
Možete se obratiti saborskom Odboru za zdravstvo i iznijeti im Vaš problem s prijedlogom izmjene propisa.
Nadam se da sam bar malo pomogla.

• jasnahanic
  • Autor teme
Više
15 godina 7 mjeseci ago #749 od jasnahanic
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Poštovani,
hrvatska sam državljanka, živim i radim u Hrvatskoj. Dio školovanja sam provela u BIH(od prvostupnika do VSS).Novostečenu VSS diplomu nadležni ured za priznavanje inozemnih diploma u potpunosti je priznao za potrebe zapošljavanja, novo zanimanje upisano mi je u radnu knjižicu. No sa novostečenim zanimanjem ne mogu ništa ostvariti jer postojeći zakoni o djelatnosti ( Zakon o djelatnostima u zdravstvu i Zakon o medicinsko biokemijskoj djelatnosti ne navode moju struku i time mi je onemogućen pristup tržištu rada. Zašto istovremeno imam priznato zanimanje za potrebe zapošljavanja i onemogućen pristup tržištu rada, jer zakoni o djelatnosti nisu usklađeni ??
Može li me poslodavac odbiti iz razloga što imam zanimanje koje baš takvo istovjetno ne postoji u obrazovnom sustavu RH. Kako da se izvrše promjene i usklađivenje zakona ??
Hvala !

Moderatori: lex
Vrijeme kreiranja stranice: 0.217 sekundi
Pokreće Kunena Forum